Jan Dierckx Jan Dierckx
U bent nu hier: Home - Jan De Belleman - Kostuum van de Belleman

Het kostuum van de Belleman van Hasselt

De meeste mensen verwachten voor de Belleman een "champetterskostuum."   Op zich is dit een normale reactie omdat in de jaren 1900 de "champetter"of de veldwachter eigenlijk de "omroeper" was.

 

Het was de taak van de champetter om alle mededelingen van het stads- of gemeentbestuur op een roepsteen aan de bewoners mee te delen. Deze roepsteen lag op een centrale plaats en meestal aan de kerk.

 

Maar het is aan de stad om het kostuum van de Belleman te bepalen. Zo refereert het kostuum van de Belleman van Lennik (Vlaams-Brabant) naar "De Gronkelman". Dit was een zeer gerenomeerd advocaat in het Pajottenland. En het kostuum van de Belleman van Gooik (Vlaams-Brabant) verwijst naar Pieter Pauwel Rubens.

 

Ook de Stad Hasselt heeft een visie achter het kostuum van de Belleman. Hasselt is niet alleen de hoofdstad van de Smaak, maar ook de hoofdstad van de Mode. Daarom heeft het modemuseum van Hasselt opzoekingswerk gedaan en is gaan kijken hoe "ne sjieken type" of iemand van de rijke burgerij (de bourgoisie in de volksmond) rondliep.   En toen was het tyepkostuum duidelijk.

 

Een hoge hoed, een slipjas (pitteleer), gestreepte broek