Jan Dierckx Jan Dierckx
U bent nu hier: Home - Jan De Belleman - De Gilde van de Bellemannen

Zoals onze Gilde van de Bellemannen.  Wij zijn een feitelijke vereniging opgericht te Gooik op 14 november 2015. De Gilde is gevestigd te Veldegem, Stroelputstraat 63. De Gilde heeft als doel alle Bellemannen van het Europees Continent samen te brengen om vriendschapsbanden en samenwerking tussen alle leden te verstevigingen. De Gilde zal de steden en gemeenten blijven motiveren om een officiële “Belleman” aan te stellen, een “Belleman” te herwaarderen en de “Belleman” te gebruiken als de ambassadeur van haar stad of gemeente. De Gilde zal de historische, culturele en folkloristische waarde van de “Belleman” zoveel mogelijk bekend maken door diverse initiatieven.

Waarom willen wij opgenomen worden in het immaterieel cultureel erfgoed?

Immaterieel erfgoed is een niet-tastbare gewoonte of gebruiken van vroeger die we koesteren en nu nog heel graag doen.  Dit is een ambacht die wij in leven willen houden. Doordat wij dit blijven doen, zal dit niet verdwijnen in het stadsbeeld en zullen de gebruiken generatie op generatie door gegeven worden.

Iedere belleman kan in zijn dialect vertellen waardoor het een oraal erfgoed is. Maar ook sociale gewoontes en gebruiken. Op markten, stoeten en grote evenementen komen de bellemannen in straatbeeld. Ambachten. Ze gebruiken hun stem, hun bel en een lees rol. De vroegere gebruiken blijven voortbestaan. Maar vooral met klanken en tekst. Ik denk dat dit ambachtelijke vaardigheden en technieken zijn.